Hogyan működik

rovat

navigator

Hogyan működik az automata mérés?


BorderWatcher map

A funkció célja az, hogy a felhasználónak egy egyszerű eszköz legyen a kezében információ adásra. Csak be kell kapcsolni, és utána nem kell törődni vele. Teszi a dolgát automatán.

Az automata mérés 2019. januárjában lett bevezetve Android-ra. Működését tekintve szükség van arra, hogy a telefon GPS-e be legyen kapcsolva, hiszen csak így lehet megbízhatóan meghatározni azt, hogy a határátkelőhely melyik részén tartózkodik. Minden határátkelő rendelkezik egy indulási és egy érkezési területtel (lásd mellékelt ábra). Bekapcsolás után a GPS fél percenként mintavételezi az aktuális helyzetet és ha azon a területen van, ami az indulási területnek felel meg, akkor küld egy értesítést, hogy melyik határhoz érkezett és elindítja a mérést. Ha két mérési pont között nem történt szignifikásnan nagyobb mozgás, azaz áll a jármű, akkor egyszeri alkalommal frissül a határátkelő sor végének koordinátája. Ez a szép az egészben, mert két funkciót is üt egy csapásra, és mint felhasználó tényleg csak egy kapcsolót kell "bekapcsolni".

BorderWatcher map

Jöhet a várakozás, jobb esetben pár perc, rosszabb esetben akár órák is, de az automata mérés teszi a dolgát és egyszerűen mér a háttérben.

Szinte már látjuk a fényt az alagút végén, ami egy határőrként és a határ ellenörzőpont ütött-koptt bódéjaként nyílvánul meg, amikor is a rendszer jelez, hogy véget ért a mérés és már tölti is fel a pontos mérési eredményt a BorderWatcher-ba. Ilyenkor egy stopperóra ikonnal van elkülönítve a többi megadott adattól jelezvén, hogy ez bizony automatán mérődött le.

Felmerült kérdések a fejlesztések során:

Hol legyenek a mintavételezési pontok?
Ezt valahogy úgy kellett belőni, hogy akkor is működjön ha Jeruzsálemig ér a sor és akkor is ha üres a határ. Továbbá ott a probléma, hogy több határon nem csak egy helyen kell megállni hanem a két ország külön-külön akár egymástól távol ellenőriz. Ezért az érkezési terület mindig a második ellenőrzési ponttól indul és egy 6-7 km-es körben helyezkedik el. Az érkezési pont sem egyszerű, mert ott meg arra kell figyelni, hogy másik országba lépve már lehet nincs hálózat így nem tudja feltölteni a mért eredményt. Így az érkezési pontok mindig a 'bódék' közepétől indulnak és tartanak ugyancsak egy 6-7 km-es szakaszig. Itt előfordulhat, hogy még ellenőrzés közben véget ér a mérés, de az elenyésző az egész mérést tekintve.

BorderWatcher automated measurement

Tehát akkor lépésről lépésre

Határhoz közeledve

  • GPS bekapcs
  • Mobilnet bekapcs
  • Személygépkocsi/kamion stb.. kiválasztása és automata mérés bekapcs
  • Irány a határ
  • Várni :)